lauantai 6. kesäkuuta 2015

Kokeilussa Greenwoods Plant Fibre

Tilattiin Zooplussalta kokeeksi pieni pussillinen Greenwoods Plant Fibre-kuiviketta. Pääasiallisena ostoskohteena oli hamppukuivike pikkusiskon marsuille, mutta pitihän Oivallekin jotain jännää saada.
"Tämmöstä se hankki mulle."
Greenwoods Plant Fibre on puupohjainen "kissanhiekka", jonka kuvauksessa luvataan muun muassa hyvää hajunsitovuutta, pölyämättömyyttä ja ekologisuutta. Syy, miksi päätin kokeilla uutta puupohjaista laatikkokuiviketta oli lähinnä uteliaisuus. Vaikka Oiva käy tyytyväisesti pelleteillä, olen välillä miettinyt, mitä se tykkäisi hienojakoisemmasta vessan sisällöstä. Lisäksi halusin vähän vertailukohtaa - meillä kun on aina käytetty vain pellettiä. Aikomus oli siis selvittää, olisiko puupohjainen hiekka jollain lailla parempi tai helpompi vaihtoehto kuin pelletti. Nyt Greenwoodsia on ollut toisessa Oivan laatikossa viikon verran.

Oiva kelpuutti puuhiekan heti. Kun ensimmäistä kertaa nostin sen uudelle kuivikkeelle, poika asettui heti kakalle. Selkeä hyväksynnän merkki saatiin siis oitis. Oiva tuntuu tykkäävään Graanwoodsin hienojakoisesta tassutuntumasta, sillä se on suosinut puuhiekkalaatikkoa selvästi enemmän kuin vieressä olevaa pellettiboksia. Pienemmällä murulla kissan on lisäksi helpompi peitellä jätöksensä. Vaikka Oiva kaapii usein laatikon takana olevaa kaapin ovea kuivikkeen sijaan ja pelleteilläkin peittely kyllä onnistuu, Greenwoodsista se saa kasattua kunnon pyramideja.
Selvästi pienempää murua kuin pelletti.

Greenwoods paakkuuntuu ihan kivasti. En ole paras mahdollinen ihminen arvioimaan tätä ominaisuutta, kun muita hiekkoja ei ole meillä ennen käytetty. Isommat pissapaakut kuitenkin pysyvät hyvin kasassa roskikseen nostettaessa. Toisaalta laatikosta löytyy myös pienempää paakkukökkärettä. Joko Oiva on onnistunut hajottamaan paakkua peitellessään, tai sitten paakuista irtoaa muutenkin pienempiä osasia - en tiedä. Näitä pieniä pahkuroita on joka tapauksessa ärsyttävää yrittää sihdata esiin kuivikkeen seasta, enkä uskalla luottaa siihen, että olisin saanut/viitsinyt sihtailla jokaista pikkukökköä roskikseen.
Tällaisia (ja pienempiäkin) kikkareita on ikävä haeskella laatikon syvyyksistä.
Varmaan juuri näiden salakähmäisten paakkuhippujen vuoksi Greenwoods ei pidä hajua yhtä hyvin kuin pelletti. Nyt, kun kuivike on seissyt laatikossa noin viikon päivittäisellä paakkupoistolla, laatikko alkaa tuoksahtaa vienosti pissalta. Tämän Oivakin on huomannut ja pellettiboksista on alkanut löytyä alkua enemmän pissan lirauksia. Lisäksi tosiasia on, että kun Greenwoods-laatikon lopulta pesee ja tyhjentää, muuttuu kaikki jäljellä oleva kuivike jätteeksi. Riittoisuuskaan ei näin ollen ole pellettien luokkaa. Pellettien kanssa likainen puru putoaa alakertaan pois puhtaiden papanoiden seasta. Siksi pellettien kanssa voi pihistellä paremmin. Itse olen tehnyt niin, että pellettisisällön vaihtaessani olen jemmannut edellisestä satsista jääneet kuivat papanat erilliseen pussiin, josta olen ripotellut niitä imemään pissoja boksien alakertaan. Ei onnistu puupohjaisella hiekalla moinen.

Hinta on niin ikään pellettien puolella. Pellettiä saa rautakaupasta 7,99 eurolla 20kg, kun taas 8 litran pussi Greenwoodsia maksoi 6,99 euroa.

Tiivistettynä Greenwoods Plant Fibre-kuivikkeen plussat:
+ Oiva tykkää hienojakoisesta tassutuntumasta.
+ Pitää hajuja hyvin.
+ Pölyää laatikkoa siivilöidessä vain vähän.
+ Ei kulkeudu ympäri kämppää, vaan tassuista tipahtaa vain muutamia murusia laatikon viereen.
+ Isot paakut pysyvät hyvin kasassa.
+ Kissa saa rakentaa hiekkalinnoja peitellä niin paljon kuin tykkää.
+ Biohajoava.

Ja miinukset verrattuna pellettiin:
- Riittoisuus ei vastaa pellettiä.
- Hinta.
- Tilattava netistä vrt. hakeminen paikallisesta rautakaupasta.
- Pienet ärsyttävät paakkukökköset, joita ei aina löydä kuivikkeen seasta. Pelletti siis pitää hajuakin paremmin.
Oivan mielestä plussaa on myös kiva paperipussi, jonne voi piiloutua.
Greenwoods olisi potentiaalinen vaihtoehto, jos kissa vieroksuisi pellettiä. Oivalla ei kuitenkaan tätä ongelmaa ole, vaan se on tottunut isompaan puupapanaan laatikoissaan jo pienestä pitäen. Ja koska pelletillä on samoja hyvä ominaisuuksia, kuin Greenwoodsilla (ei juuri pölise, ei kulkeudu kämppään, pitää tosi hyvin hajua, biohajoava) meillä tullaan jatkossakin suosimaan pellettiä Oivan vessakuivikkeena. Mutta jos haluaa kokeilla puupohjaista kissanhiekkaa, ei Greenwoods varmastikaan ole huonoimmasta päästä. Kannatti testata, vaikka meillä pellettien pyörittely voittaa puuhiekan sihtaamisen.

12 kommenttia:

  1. Mä tänään just kattelin ZP:llä tätä kuivetta ja mietin, että pitäsköhän tilata testiin, mutta nyt ei tarvii ku täällä oli niin hyvä kuvaus. Kuulostaa siltä, että muuten aika samanlaista kuin ÖkoPlus, mutta hajua vissiin päästää enemmän. Tollasta pikkupaakkua ÖkoPlussaankin jää, mutta ei sieltä hajuja kyllä tuu vaikka ihan jokaista pikkupaakkua ei saiskaan pois.

    VastaaPoista
  2. Meillä on puupohjaista Öko hiekkaa, josta tykätään kyllä. Pelletit ei oo kelvanneet kissoille, ikävä kyllä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ököä voisi kokeilla kans joskus. Se tuntuu olevan monessa kissataloudessa hyväksi havaittu kuivike.

      Poista
  3. Tämä näyttää tosi hyvältä! :) Meillä käytetään mikrohiekkaa, mutta jos siirtyisin ekologisempaan, haluaisin juuri tällaista mahdollisimman paljon hiekkaa vastaavaa tuntumaa. Harmi kun ei pidä hajuja hyvin ja on kallista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hinta on kyllä harmillinen. Onneksi Oivalle passaa havempikin tavara.

      Poista
  4. Mukavan näköistä hiekkaa! Meillä käytetään vähän vastaavaa Öko Plussaa, josta itse kyllä tykkään erittäin paljon. Mä en tunnusta olevani hajuherkkä, mutta mikrohiekan haju laatikkoa puhdistaessa ottaa kyllä nenään todella pahasti, puuhiekka on huomattavasti miellyttävämpää siinäkin suhteessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en myöskään tunnustaudu hajuherkäksi, mutta kyllä tästä kuivikkeesta paakkua kaivellessa jo vähän tuoksahtaa pissi ihmisnenään. Nyt mielenkiinnolla seuraan, miten pitkään vessaprinssi-Oiva kelpuuttaa Greenwoods-laatikon.

      Poista
  5. Täällä kanssa ollaan Ökö-jengiä ja tyytyväisiä siihen. Meillä noi pienet muruset ei haise ja ne ajan kanssa kuivahtaa laatikkoon, jolloin ne saa helposti sieltä sitten poimittua pois.

    VastaaPoista
  6. Täytyykö kissankakatkin haudata pyramideihin?!! Luulin että vain faaraot ja kissat! ;)

    VastaaPoista