sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Pienen saalistajan suuret luulot

Kuten jo tiedätte, käytän Oivaa valjastelemassa ulkona. Pyrin viemään kissaa pihalle kerran päivässä, jos sää on kelvollinen. Meidän talon pihasta pääsee suoraan metsään, missä ollaan pyöritty paljon Oivan kanssa. Vakiintuneet kulkureitit pyörivät ehkä sadan metrin säteellä kotikerrostalosta, mutta näissä maastoissa riittää kyttäiltävää, vaikkei lähtisi sen kauemmaksi. Ja koska Oiva uskoo olevansa aluetta hallitseva suurpeto, pihahuveihin kuuluu villiriistan vaaniminen.

Syksyn puolella Oiva katseli vielä itseään pienempää metsästettävää. Silloin kyttäiltiin oravia (joita on yhä kiva jahdata) ja pikkulintuja. Loka-marraskuussa Oivan ego alkoi kasvaa ja vaanimisen ihannekohteeksi nousivat pulut. Huomionarvoinen seikka oli, että lintulaudan alla kurisevat lintupullukat olivat ainakin yhtä suuria, elleivät isompiakin kuin Oiva ja niitä oli ruokailemassa parhaimmillaan  yhteensä kaksitoista. Poika ei sitä hätkähtänyt, vaan puluja piti päästä katsomaan aina, kun niitä oli lähettyvillä. Hiiviskeli aina lähelle ja yritti päästä syöksymään niiden kimppuun. Linnut pyrähtivät aina karkuun tai sitten mamman flexisormi oli tarpeeksi vikkelä. Kyyhkyspaisti jäi näin ollen saamatta.
Pulujen kiusaaja.
Kun nyt on siirrytty joulukuuhun ja Oiva on kasvanut lisää, on kasvanut myös jäljitettävien saaliseläinten koko. Oiva on ihan aikuisten oikeesti jäljittänyt jäniksen jo useampaan kertaan. Pupu asustelee viereisen talon leikkimökin takana pöpelikössä. Ei siis ole mikään yllätys, että Oivan uusin villitys on hakeutua sinne melkolailla aina, kun päästään metsään. Toinen ei tajua, että jänis on kaksi kertaa sen kokoinen ja voisi potkaista pikkukissalta niskat nurin. Onneksi metsästysretkillä on hidastava ja raskasaskelinen sidekick, eli minä. Antaa Oivan vaaniskella, minä stoppaan narun aina otollisella hetkellä (eli olen pojan mielestä ilonpilaaja), niin vahinkoja ei pääse tapahtumaan.
Oiva suurempien otusten perässä.
Jos sama meno jatkuu ja mielisaaliit kasvavat sitä mukaa kuin kissa, Oiva metsästää mulle ensi vuonna varmaan hirviä.

11 kommenttia:

 1. Haha, sehän oiski näky kun Oiva kaatais sulle hirven! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! :D Onneksi niitä ei taida asustella ihan naapurissa sentään.

   Poista
 2. Onpa siinä luottavainen pupu! Onnea hirvijahtiin jo etukäteen! :'DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä suunnalla jänöt ei kauheasti pelkää. Keskustammassa elävävien pupujen ihmiseen tottumisen ymmärrän paremmin. Vähän muakin yllätti, ettei tuo metsässä asustelevakaan tajunnut pinkoa pakosalle. :D

   Poista
 3. Ihana kissa, kun pitää emäntämamista hyvää huolta :-). Hirvenlihaa ois aika makoista olla pakastimessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emäntä vaan voisi olla aika kauhuissaan, jos tulisi hirvi vastaan. :D Ne on hervottoman isoja otuksia.

   Poista
 4. Moi! Löysin tänne Somakiss-lehden vinkkaamana. Meillä asuu Oivan punainen veli Leoko. Veljissä on sangen paljon samaa näköä. :) Paljonko Oiva painaa nyt?
  Me odotellaan kevättä ja ulkohäkin rakennusta, niin siellä on hyvä ulkoilla ja naukua ohi meneviä junia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kävin sun blogin puolella katsomassa muutaman kuvan Leokosta. Komea poika! Kyllä veljeksissä samoja piirteitä löytyy selvästi, vaikka väri onkin eri. :)
   Oiva painaa nyt sellaiset 4,2 kiloa. Iso poika, eikä ihme, sillä se oli jo pienenä yksi pentueen suursyömäreistä, eikä ole hyvä ruokahalu kadonnut mihinkään. :D Saas nähdä, miten valtava kollin köriläs tuosta vielä sukeutuu.

   Poista
 5. Vau mikä suuri saalistaja! Meillä tyttökissa vaanii ulkona pikkulintuja ja puluja, täällä päin pulut ovat niin luottavaisia että katti varmaan saisi saalista jos irrottaisin hihnan ja antaisin kissan mennä ilman takana kulkevaa äänekästä riippakiveä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissojen vaanimista on hauska seurailla riippakiven ominaisuudessa, kun samalla saa katsoa omaa pientä luontodokumenttia ja ehkäistyä lintupaistiloisten hyppäämisen kissaan. Tervetuloa lukijaksi! :)

   Poista
  2. Se on kyllä todella hauskaa, etenkin kun kissat tuntuvat ottavan sen saalistamisen usein niin kovin vakavasti. :D Kiitos!

   Poista