keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Yllätyspesu

Olin suunnitellut, että pesisin Oivan ensimmäisen kerran ennen joulua ihan vain kokeeksi. Omaan silmään pojan turkki ei ole näyttänyt likaiselta eikä tuntunut käsiin lähmäiseltä. Kohtalo kuitenkin puuttui peliin viime sunnuntaina. Oiva yritti pitkästä aikaa asettua lirulle tyhjäksi jääneeseen tiskialtaaseen, josta nappasin sen pois aikeenani kantaa laatikolle. Olin sekunnin verran myöhässä. Koska pidin Oivaa kiinni toisella kädellä sen takapuolen alta, lirut levisivät kädelleni ja siitä mukavasti Oivan takapuoleen. Ei siinä sitten muuta kuin kissa mukaan ja kylppäriin.
Tässä Oiva on jo melkein kuiva.
Tiesin etukäteen, ettei Oiva arvostaisi vesikäsittelyä. Olen pari kertaa pessyt sen tassuja ja peppua vesihanan alla, jolloin reaktio on ollut kauhusta laajentuneet pupillit ja pelästynyt pyrkiminen olkapäälleni turvaan. Ei tullut yllärinä, että Oivaa piti pitää sylissä, jotta koko kissan kastelu suihkun alla onnistui. Oikeilla otteilla sain kuitenkin koko katin märäksi ja huuhdeltua pissat pois sen turkista. En ottanut tällä kertaa käyttöön minkään maailman pesuaineita, koska A) poikaa selvästi hirvitti aika lailla ja B) koko hötäkkä kävi niin yllättäen, etten ehtinyt varata fairya kylppäriin. Katsotaan kunnon rasvanpoistofiinistelypesuja sitten myöhemmin, kun nyt on ensikokeilusta selvitty hengissä. Pelkällä vedelläkin pojan turkista tuli kiiltävämpi ja pehmoisempi, kuin mitä se oli ollut hetkeä aikaisemmin. Eron huomasi selvästi, vaikkei nappula ollutkaan likaiselta vaikuttanut.

Oiva ei kiittänyt saamastaan kohtelusta, mutta ei myöskään asettunut yhtään niin pahasti poikkiteloin, kuin olisi voinut: selvisin vain yhdellä pintanaarmulla käsivarressa. Olisi ollut hienoa saada tänne kuva reppanasta likomärästä Oivasta, mutten revennyt käyttämään kameraa, kun en ole mustekala. Keskityin kuivaamaan reppanaa pyyhkeellä, enkä halunnut pitkittää sen kärsimyksiä turhaan pakottamalla valokuvamalliksi.
Heilahtamattomia kuvia saatiin vasta, kun poika ei enää valunut vettä.
Hyvittelynamien jälkeen turkki piti tietysti nuolla pyyhekuivauksen jäljiltä huolella läpi moneen kertaan. Koettelemuksen päätteeksi oli mukava saada ruokaa ja käpertyä viltille nukkumaan.
Pestävänä oli rankkaa.

16 kommenttia:

 1. Oih, pikkuinen näyttää hieman tyytymättömältä parissa ekassa kuvassa, mutta viimeisessä kuvassa on selvästi oloonsa onnellinen otus.
  Mulla on kanssa tarkoitus pestä Pena tässä vielä ennen joulua, pelkään kyllä, että ei tule onnistumaan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiva loi muhun aika monta pahaa katsetta suihkun jälkeen, joten ei ihme, että näyttää kuvissakin vähän totiselta. :D Lykkyä Penan pesemiseen!

   Poista
 2. Voi kun Oiva näyttää tyytyväiseltä vikassa kuvassa! :)

  Hugo on kyllä maailman helpoin kissa siinä mielessä kun se on niin kiltti, ettei se pistä vastaan pesullakaan, vaikkei sekään vedestä tykkää. :D Jaden pesemiseen tarvitsen apukäsiä, mutta Hugo hoituu ihan yksinkin kun se pysyy kiltisti paikallaan toisin kuin Jade, joka pyrkii pakoon henkensä edestä (eikä pesulta selvitäkään ikinä ilman pintanaarmuja).

  Ja tästä muistuikin mieleeni että Hugo on pitänyt pestä jo hyvän aikaa, mutten ole saanut aikaiseksi. Turkki ei sinällään tunnu häiritsevän likaiselta, mutta ulkonäöltään turkki on aika hirveässä kunnossa, kun karvat sojottaa välillä ihme suuntiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unten mailla on hyvä olla. :) Joulusiistiytymistä siis teilläkin päin luvassa. Kiva, että Hugo malttaa pysyä pesulla paikoillaan. Oppisipa Oivakin sellaisen taidon joskus. :D

   Poista
 3. Hah, ai nyt se pesu tulikin jo! :D käytätkö kissan pesuun fairya? fairyn on monessa keskustelufoorumissa sanottu olevan "mainio rasvanpoistaja", mutta todellisuudessa fairy on haitallinen kissalle, etenkin kissan iholle. Fairy poistaa turkin rasvan ohella kaiken muun hyvän ja luonnollisen rasvan kissan ihosta ja sisältää lisäksi haitallisia aineita, jotka voivat ihokontaktissa imeytyä elimistöön. fairyn pH:kaan käsittääkseni ole kissalle oikea. Ja koska nieltynä fairy on vaarallinen, aineen jämät turkissa voi aiheuttaa kissalle ongelmia aineenvaihdunnassa. Fairy voi myös aiheuttaa kuivumista ja lopulta tulehtumisen peräaukon iholle, jos ainetta joutuu sinne. Normaali fairy on kuivattava. Veikkaisin myös, että fairy voi vaikuttaa turkin keratiinirakenteeseen, koska fairyn kemikaalit eivät ole sieltä hellävaraisimmasta päästä. Kaverini kans pesi kissaansa fairylla, jonka jälkeen aloin kyselemään eläinlääkäreiltä, shampoiden maahantuojilta ja myös muutamalta valmistajilta tästä asiasta (koska se kuulosti niin hassulta), ja kaikki olivat fairyn käyttöä vastaan. Suosittelisin, että hakisit kisulle jonkin kissoille tarkoitetun shampoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin kissan kerran vedellä pesseenä voin vastata rehellisesti, että en käytä. :P Fairylla peseminen oli kasvattajan vinkki, joka sisälsi monen monta huuhtelukertaa. Sun tekemän asian selvittelyn perusteella taidan kyllä jättää kokonaan kokeilematta, ellei Oiva mene joskus ryömimään moottoriöljyyn tai jotakin. :D Aika hurjalta nuo mahdolliset vaikutukset kyllä kuulostaa. Kiva, kun kokeneempien viisaudesta saa noviisikin hyötyä. :) Vielä en ole ehtinyt/saanut aikaiseksi ostaa Oivalle omaa shampoota, mutta pitää napata seuraavan kerran matkaan, kun käyn eläinkaupassa.

   Poista
  2. Meillä on Paul Mitchellin laimeaa kissanpentusampoota. Ihan pieni määrä riittää, ja huuhtoutuu hyvin pois. Ja kissoista on tullut puhtoisia ja silkkisiä. <3

   Poista
  3. Kiitti vinkistä! Laitan korvan taakse. :)

   Poista
  4. Tuota, sen verran korjausta, että meillä tosiaan käytetään fairya somalikissojen näyttelypesuun, mutta en suosittele sitä shampoon korvaajaksi peruspesussa. Aby ei minusta tarvitse fairya kuin silloin, jos sen turkkiin on ihan oikeasti tullut vaikka öljyä (auton alta) tms. Itse tykkään kissojen pesuaineista Espree sarjasta, koska siinä ei ole kovin voimakasta tuoksua (lue: hajua), josta itse kärsin useamman shampoo-merkin kohdalla.

   Poista
  5. Kiitos oikaisusta, Nina! :) Kävin eilen hommaamassa Oivalle kunnon shampoon M&M:stä. Espreetä tuoksuttelin muiden merkkien ohella ja aika vahva haju siinäkin oli mun nenään. Päädyin sitten Aptuksen tuokstuttomaan versioon. Poika pääsee (joutuu) vielä shampoopesuun ennen pyhiä.

   Poista
 4. Mutta voi kuinka Hän on onnellinen tuossa viimeisessä kuvassa <3

  VastaaPoista
 5. Eka pesu on kyllä aikamoinen kauhun paikka, mutta voi olla, että seuraava kerta ei enää olekaan yhtä paha, kun tästäkin selvittiin pelkällä säikähdyksellä. :) Meillä Juju oli ekojen pesujen aikaan ihan järkyttynyt, mutta on tottunut puuhaan, vaikka se pestään vain pari kertaa vuodessa. Nupulle pesu ei ole enää homma eikä mikään, koska valitettavasti sen pitkiä, valkoisia peppukarvoja on jouduttu pesemään useammin, ja teen sen aina suihkussa. Ehkä tutukimusmatkat pesuhuoneeseen ovat myös auttaneet ja namien anniskelu pelottavissa tiloissa. :) Vaikuttaa hyvältä ajatukselta, että hoidit tuon ekan pesun "minimisäädöillä" ilman vaahdotuksia, niin ei jää liian ikävät fiilikset. Terkkuja puhtoiselle Oivalle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä munkin poika vielä joskus tottuu pesuihin. Toivotaan parasta ainakin!

   Poista
 6. Onni onnettomuudessa siis. :D Oiva on niin onnellisen näköinen viimeisessä! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omassa nojatuolissa fleeceviltin päällä oli hyvä lötköillä. :)

   Poista