lauantai 9. elokuuta 2014

Kissanvessa-angsti

Kissalle pitäisi pikkuhiljaa hankkia vessa. Tarjonta lemmikki- ja verkkokaupoissa on aloittelijan silmään suorastaan hämmentävän laaja. On sementoituvaa ja puupohjaista hiekkaa, on kristalleja, mikrorakeita, pellettejä ja vessojakin kaikkea yksinkertaisesta hiekkalaatikosta prinsessalinnamaisiin hökötyksiin, joiden hinnat hipovat taivaita. Jestas sentään, että niinkin tavallista asiaa kuin kissan tarpeiden tekoa varten on kehitetty miljoona eri ratkaisua.

Koska kylpyhuoneeni on pieni, kissan toiletti tulee sijoittumaan eteiseen. Näin ollen katollinen malli olisi varmasti esteettisempi, antaisi kissalle omaa rauhaa ja pitäisi kuovitut kuivikkeet paremmin pois lattialta. Kuivikkeista mieluiten kallistuisin käyttämään puupellettejä. Pennun synnyinkodissa on kisuille tarjolla sekä pellettejä että mikrohiekkaa, joten purupapanat eivät olisi kissanpennulle uusi ja vieras kauhistus. Kuulemani ja lukemani perusteella pelletit ovat edullisia, pitävät hyvin hajuja, eivät kulkeudu yhtä paljon kissan tassuissa kuin hiekat ja ovat lisäksi ekologinen ja biohajoava vaihtoehto. Vaikuttaa oikein hyvältä minun mielestäni.

Perinteisen avoimen pellettivessan voisi värkkäillä itse. Mutta (miksi aina pitääkin olla joku asioita mutkistava mutta?) miten katon saisi siihen ympättyä? Valmiiksi katollinen pellettivessa on selvästi harvinaisuus kissanvessamarkkinoilla. Ainut, minkä löysin on Peewee Eco Top-vessa, joka ei ole ihan siitä edullisimmasta päästä. Toki, jos vessa on toimiva ja hyvä, siitä mieluummin maksaakin enemmän, mutta mistä tietäisi toimivuuden, kun niitä ei ole missään nähtävillä eikä netistäkään löydy (tai sitten en vain osaa löytää) kuin yksi kyseistä systeemiä koskeva blogiteksti? Ja tuon siivouskäytännöllisyys mietityttää, kun katto on kuvista päätellen kokonaan kiinni klipseillä, jolloin siivoamisen yhteydessä pitäisi aina ottaa koko yläosa irti. Monissa hiekkavessoissa voi avata osan katosta, jolloin lapiointi helpottuu.

Ehkä, jos ostaisi kissanhiekalle tarkoitetun katollisen ja kätevästi avattavissa olevan kissanvessan ja kehittelisi siihen välipohjan pellettikäyttöä varten... Sopivankokoinen muovilaatikon kansi, johon olisi porattu reikiä ja laitettu tukijalat vakka muttereista saattaisi toimia, jos materiaali olisi tarpeeksi tukevaa. Muovinen välipohja tuntuisi varmaan kivemmalta tassujen alla kuin esimerkiksi metalliverkko. Pitää kehitellä ja ideoida tätä vielä.

Voi huoh! Olenko vain liikoja toivova idealistitapaus, vai miksi tämä tuntuu niin vaikealta? Vinkkejä, neuvoja ja rohkaisua otetaan vastaan kiitollisuudella.

12 kommenttia:

  1. Meillä ainakin aluksi joutuu otus tottumaan avohuussiin eteisessä tai toisessa vaatehuoneessa, mutta jos alkaa näyttämään hankalalta niin sitten katsotaan tuollainen katettu malli nopeasti jostain. Itse olen ajatellut josko sitä sellaista paakkuuntuvaa luonnonkuituista 'hiekkaa', eli lähinnä varmaan tätä http://www.zooplus.fi/shop/kissat/kissanhiekat/ekologinen/142324 laittais laatikkoon kun on kuulemma oikein hyvää tavaraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ököplussalla tuntuu olevan vakaa kannattajakunta, oon lueskellut samaa.

      Poista
  2. Meilläkin käytettiin joskus niihin aikoihin puupellettejä, kun vain Rölli oli talossa, sitten kylläistyin siihen, että aina piti vaihtaa kaikki kerralla, kun eihän sitä pientä murua saa millään kerättyä. Mutta tietysti sellainen kaksitasoinen vessa hoitaisi tuon ongelman. Niitä taas olen nähnyt juurikin vain katottomina ja katollinen on minusta parempi, hajutkaan eivät samalla tavalla leviä ympäristöön. Ehkä tuo itsetehty välipohja olisi hyvä, mutta kun ne hiekkalaatikot ovat aina niin epämääräisen muotoisia, niin sitten väkisinkin johonkin reunaan jäisi kolo, johon kissa voisi jäädä tassuistaan kiinni tai säikähtää sitä.. Vaikeaa on! Meilläkin on uuden hiekan etsinnät menossa ja siitä kirjoitinkin omaan blogiin.. Linkitin muuten tämän tekstin sinne loppuun kun liittyi niin paljon aiheeseen, eihän haittaa? :)

    http://kattivaaranblogi.blogspot.fi/2014/08/litter-locker-ja-kissanhiekkaongelma.html
    Tässä vielä linkki siihen minun tekstiini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei haittaa ollenkaan. :)
      Tuo kissanvessojen laatikoiden muoto välipohjan rakentamisen kannalta muakin vähän mietityttää. Katsotaan, millaisen ratkaisun tähän keksin.

      Poista
  3. Meillä käytetään tällä hetkellä pellettejä ilman pellettivessaa. Pelletteihin siirryttäessä oli kyllä tarkoitus väsätä itse se pellettivessa, mutta jotenkin se on jäänyt... Silloin alussa tuli kuitenkin katseltua netistä ohjeita, joiden perusteella se pohjan tekeminen vaikutti aika helpolle. Riittäisikö siis tavallinen katollinen vessa? Meillä ainakin on vessassa irrotettava yläosa (oletan, että lähes kaikissa on).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katollinen vessa riittäisi kyllä, kunhan välipohja-asian vain saisi ratkaistuksi. Jostain metalliverkosta saisi ainakin pikaisen googlailun perusteella tekaistua nopeasti välipohjan. Siinä tosiaan mietityttää vain se, miltä metalliverkko sitten kissan mielestä tuntuu tassun alla. Jos kyllästyn pähkäilemään, hankin kaksi muovilaatikkoa ja rakentelen pellettivessan ilman kaikkea hankaloittavaa kattoa ja palaan asiaan, jos eteisen lattia on täynnä purupapanoita kuopimisen jäljiltä. :P

      Poista
  4. Meillä on katollinen vessa pelleteille ilman välipohjaa ja toinen on katoton pellettivessa (välipohjalla). Ihan hyvin toimii näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että toimivat noinkin. :) Mites, lenteleekö katottomasta versiosta pellettejä minkä verran kattien jäljiltä lattialle? Riippuu tietty kissastakin, miten paljon tykkää kuopsutella, mutta jos jotain suuntaa antavaa infoa kuitenkin.

      Poista
    2. Meillä Pepsiltä ei lennä lainkaan, Maxilta 1-2 pellettiä päivässä eli ei ongelmaa.

      Poista
    3. Okei, kuulostaapa hyvältä! :) Ehkä voisikin aloitella avoimella pellettiversiolla ja pohtia sitten siitä saatujen kokemusten perusteella tarvetta kattoon.

      Poista
  5. Oletko nähnyt tämän blogin postauksen tee-se-itse-pellettivessoista? http://siameselipstick.blogspot.fi/2013/05/tee-se-itse-kissojen-pellettivessa.html

    Ja täällä http://parastaikina.blogspot.fi/2013/09/pellettiintotutusurakka.html on Myrskyn ja Viima kokemuksia pellittivessasta :)

    Itse tykästyin paakkuuntuvaan ökyyn, jota varten ei tarvinnut viritellä erikseen vessaa :) Ja tosiaan, kuten hiljattain postasinkin http://justkittying-melike.blogspot.fi/2014/07/wessa-asioita.html , meidän kissat ei käyneet pelletillä lainkaan kakkosella, niin en uskaltanut jättää heitä pelkän pelletin varaan :)

    Onnea hiekan ja vessan etsinnän suhteen. Se on aina vähän kissasta ja emännästä ja siitä millaisessa kodissa asuu, kiinni se, mikä on sopivin yhtälö mihinkin kotiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen lukenut nuo linkkaamasi postaukset. Osin niiden innoittamana haluaisin kokeilla pellettien käyttöä ja toimivuutta omalla kissalla. :) Sittenhän se toimivuus vasta kunnolla selviää, kun karvapallo saadaan kotiin. Suunnitella voi sitä ennen vaikka miten perusteellisesti, mutta jos silti kissa kieltäytyy käyttämästä, niin pakko on joustaa ja kehitellä plan B.

      Poista